Programul SCAPA 2022

Programul SCAPA 2022

SCAPA - Sistemul de Colectare a Ambalajelor de Pesticide

SCAPA - Sistemul de Colectare a Ambalajelor de Pesticide al AIPROM este un mecanism de colectare, transport şi valorificare a deşeurilor de ambalaje din plastic, metal şi hârtie provenite de la produsele de protecţia plantelor (PPP) importate sau produse în România de către companiile care susţin sistemul. Începând cu anul 2008, campania de colectare a ambalajelor din Plastic / Metal / Hârtie provenite de la PPP se desfăşoară la nivel naţional sub sloganul "SCAPA de ambalaje!".

Toate serviciile de colectare prin SCAPA sunt gratuite atât pentru fermieri cât şi pentru distribuitorii produselor, cu respectarea strictă a Condiţiilor de preluare ale sistemului. Implementarea SCAPA este organizată şi susţinută financiar în mod integral de către companiile membre AIPROM şi companiile participante la sistem. Preluarea ambalajelor este realizată prin intermediul operatorului Ecorec Recycling, furnizorul serviciilor de inspecţie, transport şi valorificare a ambalajelor, cu participarea importantă a companiilor distribuitoare selectate în calitate de Centre de Colectare.

SCAPA răspunde în cel mai eficient mod cerinţelor fermierilor care îşi propun să aplice bunele practici agricole şi să respecte reglementările de protecţie a mediului, şi ajută comercianţii să-şi respecte obligaţiile legale.

 

Modalităţi de Colectare

Orice fermier sau distribuitor care utilizează / comercializează PPP ale membrilor SCAPA va putea preda gratuit, pe perioada campaniilor de colectare, la Centrele de Colectare SCAPA cantitatea de ambalaje de Plastic / Metal / Hârtie pe care o deţine, cu respectarea Condiţiilor de Preluare.

Cele 2 campanii de colectare anuale se desfăşoară în lunile mai-iunie, respectiv octombrie-noiembrie. Vă invităm sa descărcaţi programul centrelor de colectare aici.

În afara perioadei de colectare Centrele de Colectare SCAPA sunt obligate să preia doar ambalajele provenite de la clienţii lor direcţi. Pentru orice cantităţi mai mari de 30 mc se pot organiza transporturi directe, atât de la ferme cât şi de la Centrele de Colectare , în baza unei solicitări telefonice la  0800 800 211 (apel telefonic gratuit) sau la adresa de e-mail scapa@ecorecrecycling.ro, dar numai după o inspectare în prealabil a condiţiilor de colectare.

În plus,  SCAPA va implementa sistemul pilot “SCAPAmobil” – astfel, veţi putea preda deşeurile de ambalaje direct de acasă, către camionul SCAPA, care va trece prin localitatea dumneavoastră în baza unui program prestabilit.

Condiţii de preluare

Ambalajele din plastic şi metal vor trebui decontaminate prin procedura de triplă clatire, golite de conţinut, uscate, curate, separate de capace, iar ambalajele de hârtie, saci sau cutii, trebuie să fie curăţate şi compactate.

Pentru toate ambalajele preluate, responsabilii SCAPA vor emite documente justificative de preluare a deşeurilor nepericuloase, acestea trebuind să fie clasificate de către generatori cu codul 15.01.01 pentru hârtie şi carton, 15.01.02 pentru plastic şi 15.01.04 pentru metal, conform HG 856/2002.

Atenţie!!!: Nerespectarea Condiţiilor de Preluare conduce la neacceptarea ambalajelor. Ambalajele preluate gratuit trebuie să fie produse de companiile care susţin financiar SCAPA.

Pentru mai multe informaţii privind gestiunea deşeurilor provenite de la ambalajele de produse de protecţia plantelor vă rugăm să consultaţi International code of conduct on the distribution and use of pesticides, FAO.