Bolile și dăunătorii cartofului

Bolile și dăunătorii cartofului

Cartoful este cea mai importanta planta dicotiledonata ca sursa de hrana pentru oemnre si a cincea dupa cereale (orez, grau, porumb si orz). Din punct de vedere al distributiei geografice pe glob este a doua dupa porumb, cultivandu-se in peste 140 de tari, din zona tropicala si subtropicala pana aproape de cercul polar, insa productiile economice sunt concentrate in zona temperata.

Datorita tehnologiilor moderne si a geneticii performante, pe plan mondial se manifesta o tendinta de crestere a productiei pe unitatea de suprafata, dar suprafata cultivata cu cortof este in scadere.

Majoritatea cortofilor sunt folositi pentru consumul uman, preparati in diverse feluri sau prelucrati industrial, tuberculii de catof contin amodon, vitamina C, fibre, proteine si mult potasiu. Cartoful este o materie prima de baza si pentru obtinerea amidonului de foarte buna calitate, utilizat in industria alimentara si farmaceutica, si chiar a alcoolului.

Aproximativ 50% din productia mondiala de cartof este destinata hranei animalelor, fiert sau chiar crud, fiind un furaj cu calitati nutritionale foarte bune pentru completarea unei ratii zilnice echilibrate.

Cartoful este atacat de un numar foarte mare de boli si daunatori si, in acelasi timp, de un numar impresionant de boli nepatogene, cauzate de unele dereglari fiziologice, respectiv de nutritie, aparute in urma conditiilor neprielnice de cultura sau din cauza unor vatamari fizico-mecanice.

Datorita bolilor si  potentiala, daunatorilor, pierderile cantitative de productie dintr-un an pot ajunge la 30-40% din productie, iar calitatea poate fi afectata semnificativ, cu repercursiuni directe asupra rentabilitatii culturilor de cartof.

Despre bolile și dăunătorii catofului in cartea cu acelasi nume al Dl. G. Boțoman. Cartea poate fi descărcată aici.